Posjeta škotskom parlamentu

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet boravili su, 23. i 24. februara 2017. godine, u studijskoj posjeti Parlamentu Škotske. Posjeta je organizovana u okviru projekta koji Vestminsterska fondacija za demokratiju sprovodi u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, uz podršku ambasade Velike Britanije u Podgorici u cilju formiranja Parlamentarne budžetske kancelarije.

Prvog dana posjete delegacija Odbora za ekonomiju, finansije i budžet bila je u prilici da se upozna sa načinom rada Informacionog centra škotskog Parlamenta u kojem radi 45 istaživača. Poseban akcenat je stavljen na način rada Jedinice za finansijski nadzor i važnost istraživanja i podataka kada je u pitanju parlamentarni nadzor. Tokom sastanaka sa poslanicama škotskog Parlamenta, potpredsjednicom Parlamenta, Lindom Fabiani i poslanicom Škotske Laburističke stranke, Rhodom Grant članovi delegacije su bili u prilici da se upoznaju i sa načinom na koji poslanici koriste usluge Informacionog centra.

Iskustva u radu Informacionog centra, odnosno Jedinice za finansijski nadzor ocijenjena su korisnim, posebno imajući u vidu projekat osnivanja Parlamentarne budžetske kancelarije za pružanje stručne i tehničke podrške skupštinskim odborima kako bi se olakšao njihov finansijski nadzor.

Takođe, tokom posjete, članovi Odbora bili su u prilici da prisustvuju sjednici posvećenoj premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, koja se održava svakog četvrtka, kao i da proprate plenarnu raspravu o Predlogu zakona o budžetu Škotske za 2017. godinu.

Drugog dana posjete članovi delegacije održali su sastanak sa Martinom Boltom i Ianom Storrie, predstavnicima centralnog tijela za finansijsku koordinaciju škotske Vlade. U fokusu sastanka je bio budžetski ciklus, kao i saradnja vlade i parlamenta u budžetskom ciklusu sa naglaskom na dostupnost i ustupanje finansijskih podataka.

U posjeti su boravili: Vujica Lazović, predsjednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet, Genci Nimanbegu, Predrag Sekulić, Filip Vuković i Petar Smolović, članovi Odbora, kao i istraživači u Parlamentarnoj budžetskoj kancelariji, Bojana Bulut i Goran Nikolić.