Генерални секретар Скупштине и представници ПБК са делегацијом парламента Републике Сјеверне Македоније и представницима ВФД-а

Генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Кларић састао се данас са замјеником генералног секретара Собрања Републике Сјеверне Македоније Микијем Милковским и замјеником регионалног директора за Европу и Централну Азију Вестминстерске фондације за демократију Дамиром Незиријем.

Подсјетивши да је у сарадњи са Вестминстерском фондацијом за демократију, те Амбасадом Велике Британије у Подгорици, кроз подршку пројекату под називом „Јачање финансијског надзора Скупштине“, формирана Парламентарна буџетска канцеларија, генерални секретар Александар Кларић је истакао да управо ова скупштинска јединица остварује импозантне резулатате и снажна је претпоставка јачања контролне и надзорне улоге парламента. У том контексту он је изразио спремност да, кроз заједничку сарадњу два највиша представничка дома, буду размијењене позитивне праксе и искуства, а у циљу јачања билатералних и парламентарних веза.

„Оваквим иницијативама показујемо како парламентарна сарадња може и треба да буде замајац унапређења свеколиких односа. Спремни смо да и у оквиру овог пројекта, али и сваког наредног, дамо пуни допринос, пружимо подршку парламенту Републике Сјеверне Македоније, иницирамо нове идеје, те евентуално будемо покретач и неког будућег партнерства, јер смо свјесни да је јака служба претпоставка јаког парламента”, казао је Кларић.

Кларић је истакао да ће Скупштина, цијенећи значај који Канцеларија даје у циљу снажења финансијског надзора и припреме посланика за дискусије о најзначајнијим темама које се тичу буџета, ојачати административне капацитете ове организационе јединице.

Он је упознајући саговорнике са резултатима које је остварио црногорски парламент од почетка 27. сазива, апострофирао важност позиционирања Скупштине Црне Горе као најтранспарентнијег законодавног дома у региону, како је оцијењено са релавантних адреса, а укључујући и представничке домове земаља чланица Европске уније, Хрватске и Словеније, те напоменуо да је за нешто више од годину реализовано преко 90 пројекта. Како је навео, отварањем Парламентарног канала, обезбјеђивањем најсавременије опреме за праћење сједница скупштинских одбора, формирањем продукционог тима, те отварањем Скупштине ка грађанима, институционализовањем представки и иницирањем пројекта е-петиције, црногорски парламент ствара претпоставке да се на снажним основама даље развија и кадровски и технички парира најразвијенијим европским парламентима.

Истичући да двије земље имају традиционално пријатељске односе и садржајне везе на свим нивоима, замјеник генералног секретара Собрања Републике Сјеверне Македоније Мики Милковски, је истакао да га радује посјета црногорском парламенту, те да очекује да ће кроз партнерство, будуће пројекте и иницијативе таква пракса бити настављена. Он је указао на значај успостављања Парламентарне буџетске канцеларије, као дијела скупштинске службе, и то најприје у дијелу јачања финснсијске контроле и надзора.

Милковски је упознао Кларића са свим достигнућима мекедонског парламента, иновативним пројектима који су недавно реализовани у овом представничком дому, те нагласио да је, у минулом периоду посебна пажња посвећења подизању нивоа транспарентности, као и јачању капацитета и снажењу скупштинске службе. Као примаран дио залагања парламента на чијем је челу, Милковски је издвојио важност стратешког поступања у раду високог законодавног дома.

Саговорници су потврдили потпуну и неупитну подршку пројекту успостављања буџетских канцеларија, те нагласили да ће се и у перспективи залагати да унапређују, јачају и даље развијају рад ових организационих јединица.

Састанку су присуствовали и руководитељка Парламентарне буџетске канцеларије Бојана Булут, представници парламентарне буџетске канцеларије Горан Николић и Вјера Прелевић, те гости из Македоније – руководилац Парламентарне буџетске канцеларије Петар Минов, представница Канцеларије Катерина Тасевска, замјеник регионалног директора за Европу и Централну Азију Дамир Незири, директорица канцеларије у Црној Гори Ана Милутиновић, менаџер програма у канцеларији у Сјеверној Македонији Петар Трајков и координаторка програма у канцеларији у Црној Гори Мина Међедовић.