Одржана презентација Парламентарне буџетске канцеларије Парламента Аустрије

Онлајн презентација о буџетском циклусу у Аустрији и раду Парламентарне буџетске канцеларије Парламента Аустрије одржана је данас за запослене у Парламентарној буџетској канцеларији и секретаријатима радних тијела Скупштине Црне Горе са циљем даљег јачања административних капацитета за пружање подршке посланицима приликом анализе и расправе о кључним буџетским документима, као и у дијелу парламентарног надзора.

Учесницима је представљен оквир фискалног управљања у Аустрији, са освртом на процес планирања, доношења и извршења програмског буџета, улогу Парламента, Фискалног савјета и других кључних институција, Европски семестар, као и на механизме за јачање фискалног управљања. Говорећи о реформи федералног буџета Аустрије и улози парламента у буџетском циклусу, руководилац Парламентарне буџетске канцеларије Парламента Аустрије посебно је истакао значај снажног парламентарног надзора над извршењем буџета и важност непристрасне и објективне анализе коју, као подршку посланицима, обезбјеђује ПБК у том погледу.

У другом сегменту презентације, службеницима Скупштине Црне Горе предочене су надлежности, принципи и организација рада аустријске ПБК, те презентовани производи и сервиси које канцеларија пружа посланицима. Током презентације, разговарано је и о улози канцеларије у припреми парламентарне дебате о буџету, различитим врстама извјештавања и анализи извјештаја о извршењу буџета, те сарадњи ПБК са другим службама парламента и релевантним институцијама.

Радионица је једна у низу активности које се реализују у оквиру првог приоритета партнерства Скупштине Црне Горе са Интер Паресом, а који подразумијева даље јачање надзорне функције парламента и одбора размјеном знања и искуства и упоредном парламентарном праксом. Поред Парламента Аустрије, партнери за први приоритет су и парламенти Чешке, Грчке, Италије и француски Сенат, док ће дио активности бити организован уз подршку Хрватског сабора и Националне скупштине Француске.