Посјета шкотском парламенту

Чланови Одбора за економију, финансије и буџет боравили су, 23. и 24. фебруара 2017. године, у студијској посјети Парламенту Шкотске. Посјета је организована у оквиру пројекта који Вестминстерска фондација за демократију спроводи у сарадњи са Скупштином Црне Горе, уз подршку амбасаде Велике Британије у Подгорици у циљу формирања Парламентарне буџетске канцеларије.

Првог дана посјете делегација Одбора за економију, финансије и буџет била је у прилици да се упозна са начином рада Информационог центра шкотског Парламента у којем ради 45 истаживача. Посебан акценат је стављен на начин рада Јединице за финансијски надзор и важност истраживања и података када је у питању парламентарни надзор. Током састанака са посланицама шкотског Парламента, потпредсједницом Парламента, Линдом Фабиани и посланицом Шкотске Лабуристичке странке, Рходом Грант чланови делегације су били у прилици да се упознају и са начином на који посланици користе услуге Информационог центра.

Искуства у раду Информационог центра, односно Јединице за финансијски надзор оцијењена су корисним, посебно имајући у виду пројекат оснивања Парламентарне буџетске канцеларије за пружање стручне и техничке подршке скупштинским одборима како би се олакшао њихов финансијски надзор.

Такође, током посјете, чланови Одбора били су у прилици да присуствују сједници посвећеној премијерском сату и посланичким питањима, која се одржава сваког четвртка, као и да пропрате пленарну расправу о Предлогу закона о буџету Шкотске за 2017. годину.

Другог дана посјете чланови делегације одржали су састанак са Мартином Болтом и Ианом Сторрие, представницима централног тијела за финансијску координацију шкотске Владе. У фокусу састанка је био буџетски циклус, као и сарадња владе и парламента у буџетском циклусу са нагласком на доступност и уступање финансијских података.

У посјети су боравили: Вујица Лазовић, предсједник Одбора за економију финансије и буџет, Генци Ниманбегу, Предраг Секулић, Филип Вуковић и Петар Смоловић, чланови Одбора, као и истраживачи у Парламентарној буџетској канцеларији, Бојана Булут и Горан Николић.