Представљена анализа: „Кретање страних директних инвестиција и спољнотрговинске размјене у Црној Гори и Сјеверној Македонији 2019-2021“

Генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Кларић отворио је данас презентацију на којој је представљена анализа „Кретање страних директних инвестиција и спољнотрговинске размјене у Црној Гори и Сјеверној Македонији, у периоду од 2019. до 2021. године“. Документ је резултат сарадње и заједничког рада парламентарних буџетских канцеларија два представничка дома, а рађен је уз подршку Вестминстерске фондације за демократију.

Истичући да га посебно радује што је у прилици да госте поздрави испред институције која је по међународним критеријумима, од стране међународних партнера препозната као лидер у региону у дијелу отворености и транспарентности, али и снажењу контролне и надзорне улоге, генерални секретар Скупштине је нагласио да су такви резултати производ имплементације преко 90 пројеката реализованих у претходних годину и по. Успјешност рада највише законодавне институције у земљи је, како је нагласио Кларић, заслуга и Стручне службе, на чији је марљив рад, преданост и иновативност поносан, а кроз који је директно грађен сада већ препознатљиви имиџ Скупштине.

Кларић је указао да значајан допринос постизању резултата даје и плодоносна сарадња коју парламент остварује са представничким домовима региона, али и шире Европе, те напоменуо да је са колегама из Собрања разговарано на теме интензивирања, снажења и иновирања партнерских веза, што би допринијело јачању институција појединачно. Такође, како је навео генерални секретар, препознато је да простора има и за интензивирањем сарадње у области привреде, те свеколиким билатералним везама двије земље.

„Имамо пуно тога да научимо једни од других. Пуно тога да понудимо једни другима и имамо обавезу да радимо на позиционирању Западног Балкана као ЕУ партнера, са акцентом на ЕУ интеграције и позиционирању Западног Балкана као снажно регионално увезаног подручја. На том путу суштински је важно да будемо свјесни и спремни да одбацујући терет прошлости градимо успјешну, просперитетну будућност, која ће бити гарант снаге наших институција и снаге наших држава”, казао је Кларић.

Захваливши се партнерима из Собрања, амабасадору Републике Сјеверне Македоније у Црној Гори, запосленима у Служби, Вестминстерској фондацији за демократију, НДИ, као и другим партнерима који су дали допринос остварењу зацртаних циљева, Кларић је казао да додатну захвалност дугује и ранијем предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу  чија је иницијатива била да се Парламентарна буџетска канцеларија оснажи и постане посебна организациона јединица.

Амбасадор Републике Сјеверне Македоније у Црној Гори Њ.Е Михајло Трпкоски је истакао да је презентација на којој ће бити презентован заједнички документ још једна потврда „да су Република Сјеверна Македонија и Црна Гора можда мале у популацијском смислу, али да су зато велике у пријатељству, узајамној блискости и оно што радо истичем током цијелог свог мандата, а што се и данас овдје потврђује, у сарадњи на свим пољима”.

„Данашњи догађај сматрам само једним од сегмената у којима се по ко зна који пут доказујемо у пријатељству, сарадњи, истовјетним циљевима, јако жељеним евроатлантским интеграцијама, али и демократским иницијативама на Западном Балкану, као што је управо овај регионални програм”, казао је амбасадор.

Трпковски је навео да је пројекат за који захвалност дугују Вестминстерској фондацији за демократију, пружио могућност додатних, нових, видова подршке посланицима у складу са највишим стандардима.

„Искрено поштовање и дивљење људима који у овом сегменту, на посебан и изванредан начин раде специфичан посао који постаје препознатљив и важан за цијели регион, али и много шире. Свједочимо модерним временима, живимо у ери дигиталне и информационе технологије. Као што видимо немогућих ствари нема, а стварање нових и великих ствари није привилегија само великих, већ привилегија способности и знања. Управо зато данашњи догађај је као још један прилог мојој често исказиваној тврдњи да није важно колики си већ је важно какав си. Управо зато једнако важан аспект свих наведених ствари је јачање билатералне и регионалне сарадње уз уважавање и јачање буџетских канцеларија”, рекаоје амбасадор Републике Сјеверне Македоније у Црној Гори.

Замјеник генералног секретара Собрања Републике Сјеверне Македоније Мики Милковски је оцијенио да су суштина друштвеног напретка квалификоване службе које професионално, одговорно и ефикасно раде свој посао, те нагласио да је успостављање парламентарних буџетских канцеларија велики бенефит за оба парламента.

„У распореду моћи између три стуба власти у демократским државама важно је да парламент има независну улогу у којој неће бити потчињен извршној власти, већ ће бити коректор и критичар да би се направио истински правац у којем ће се напредовати. У том смислу јачање финансијског надзора и контроле финансијског рада је изузетно битан сегмент чему дајемо велики значај”, казао је Милковски.

Истичући да је Скупштина Црне Горе препозната као главни партнер и сарадник, замјеник регионалног директора за Европу и Централну Азију Вестминстерске фондације за демократију Дамир Незири је прецизирао да се пројекат фокусира на подршку транспарентности и одговорности.

„Кроз активности које смо заједнички имплементирали доказали смо и да изазовна политичка динамика не може и не треба да нам буде препрека за остваривање циљева. Уважавајући улогу коју Скупштина Црне Горе има наша Канцеларија у Црној Гори је у оквиру свог програма основала и наставила да подржава Парламентарну буџетску канцеларију. Ова јединица је показала колика је њена снага и важност и сигурни смо да у годинама које долазе, она ће постати још значајнији ресурс и важан ослонац у раду црногорског парламента”, навео је Незири.

Анализу „Кретање страних директних инвестиција и спољнотрговинске размјене у Црној Гори и Сјеверној Македонији, у периоду од 2019. до 2021. године“, представили су Бојана Булут и Петар Минов, руководиоци парламентарних буџетских канцеларија.