Zaposleni u PBK prisustvovali konferenciji na temu „Fiskalna pravila i fiskalni savjeti na Zapadnom Balkanu“

Zaposleni u Parlamentarnoj budžetskoj kancelariji prisustvovali su konferenciji „Fiskalna pravila i fiskalni savjeti na Zapadnom Balkanu“, koja je održana u Beču od 18. do 20. decembra 2023. godine, u organizaciji Svjetske banke. Grupacija Svjetske banke posvećena je podršci regionu u jačanju njihovih institucionalnih okvira za fiskalnu politiku, uz podršku Povjereničkog fonda Evropske unije za jačanje fiskalnog upravljanja u zemljama Zapadnog Balkana.

Konferencija je imala za cilj razmjenu iskustava i najboljih praksi u uspostavljanju fiskalnih pravila i operativnih izazova u uspostavljanju i održavanju efikasnih fiskalnih savjeta. Izgradnja jakih fiskalnih institucija širom zemalja Zapadnog Balkana važna je za osiguranje održivosti javnih finansija, a takođe je usklađena sa težnjama zemalja za pristupanje Evropskoj uniji.

Prvog dana konferencije bilo je riječi o pravnom okviru za fiskalno upravljanje u Evropskoj uniji i njegovom uticaju na nacionalne fiskalne okvire; fiskalnim pravilima i procjeni fiskalne održivosti na primjeru zemalja Zapadnog Balkana; stvaranju preduslova za uvođenje efikasnih fiskalnih pravila, kao i procjeni Evropske komisije u normativnoj usklađenosti zemalja kandidata sa budžetskom direktivnom Evropske unije.

Drugog dana učesnici su imali priliku da se upoznaju sa temama kao što su: efikasne nezavisne institucije, fiskalna pravila u zemljama Evropske unije, njihovo praćenje i primjena preko fiskalnih institucija, kao i o percepciji o fiskalnim pravilima i fiskalnim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.  

Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici iz oblasti fiskalne politike sa Zapadnog Balkana, Svjetske banke, Evropske komisije, Evropskog fiskalnog odbora, fiskalnih savjeta iz odabranih zemalja EU, Mreže nezavisnih fiskalnih institucija EU, Eurostata i drugih razvojnih partnera.